Najbolji čajevi za ubrzanje metabolizma i mršavljenje | Zdravlje i prevencija, dijeta i nutricionizam, magazin
DIJETA & NUTRICIONIZAM

15 Apr 2021

NAJBOLJI ČAJEVI ZA UBRZANJE METABOLIZMA I MRŠAVLJENJE

Šta zeleni čaj čini tako dobrim za ubrzavanje metabolizma? Ovaj napitak sadrži katehine, vrstu antioksidanata, koji pokreću oslobađanje masti iz ćelija masnog tkiva i ubrzavaju učinak jetre pri njihovom pretvaranju u energiju...

Želite da skinete par kilograma? Nažalost, nema čarobne pilule koja bi vam magijom pomogla da brzo smršate. Skidanje viška sala zahteva pažljivo kombinovanje konzumiranja pravih vrsta namirnica, vežbi, smanjenja stresa i dovoljno sna. A za to će vam biti potrebna mala pomoć.

Ubrzajte metabolizam uz pomoć ovih ukusnih čajeva.

Zamislite svoje telo kao čajnik na šporetu, a vodu koja se u njemu nalazi zamislite kao stomačno salo. Najverovatnije se ništa neće dogoditi ako čajnik stoji na slaboj vatri. Voda će možda biti topla, ali neće proključati. Ako želite da čajnik zazviždi – a i da za vama zvižde – moraćete dobro da podložite vatru.

Dakle, to je upravo ono što će se dogoditi ako čajnik iz metafore prebacite u stvarnost. Čaj – bar neke vrste čaja – može da poveća sagorevanje kalorija brzo i jednostavno kao što je to povećavanje temperature na šporetu. Čaj može da resetuje vaš unutrašnji termometar i ubrza metabolizam i mršavljenje, u nekim slučajevima i do 10%, i to bez vežbanja i držanja dijete ili sedenja u sauni i maštanja o ledenom čaju.

Koji su najbolji čajevi za mršavljenje

Prema savetima stručnjaka za mršavljenje je najbolje konzumirati neku posebno pripremljenu čajnu mešavinu, a kad su čajevi koji se sastoje od samo jedne biljke u pitanju neprikosnoven je zaleni čaj.
Zeleni čaj

Šolja zelenog čaja može da zahukta vaš metabolizam, na primer, tokom mnogih naučnih studija učesnici su svakodnevno kombinovali 4 – 5 šolja zelenog čaja i 25-minutni trening - u proseku su smršali jedan kilogram više od učesnika koji su vežbali, ali nisu pili čaj.

Šta zeleni čaj čini tako dobrim za ubrzavanje metabolizma? Ovaj napitak sadrži katehine, vrstu antioksidanata, koji pokreću oslobađanje masti iz ćelija masnog tkiva i ubrzavaju učinak jetre pri njihovom pretvaranju u energiju. Meta-analiza 11 studija otkrila je da su katehini iz zelenog čaja pomogli učesnicima da u proseku smršaju 1,3kg više od kontrolne grupe.

Vodite računa da pijete pravi zeleni čaj, a ne flaširane čajeve koji sadrže mnogo šećera.

Zeleni čaj aktivira „dobro“ masno tkivo

Vaše telo se sastoji od dve vrste masnog tkiva: belog i smeđeg masnog tkiva. Dok je belo masno tkivo ono što obično prepoznajemo kao onu gnjecavu stvar koja se pojavljuje svuda po našem telu kada se udebljamo, smeđe masno tkivo nam zapravo pomaže da smršamo.

Smeđe masno tkivo, mada je u našem telu prisutno u mnogo manjoj količini, metabolički je aktivno i sagoreva kalorije. Ova smeđa materija može i da isisa belo masno tkivo iz tela i doprinosi boljem nivou insulina.

Kada skidate (belo) salo, vi se zapravo ne oslobađate ćelija masnog tkiva. Umesto toga, ćelije masnog tkiva, odnosno adipociti, počinju da se skupljaju. Jedinjenja u zelenom čaju koja se zovu katehini doprinose aktivaciji procesa skupljanja. Katehini pokreću oslobađanje masti iz ćelija masnog tkiva, posebno onog na stomaku. Što nas dovodi do sledećeg…
Zeleni čaj će „oduvati“ stomačno salo

Najmoćniji katehin u zelenom čaju je EGCG (epigalokatehin galat), snažno jedinjenje zaslužno za većinu svojstava koja zeleni čaj čine dobrim za mršavljenje. Pored toga što oživljava metabolizam i pojačava razlaganje masti, EGCG blokira i stvaranje novih ćelija masnog tkiva.

Jedna studija je otkrila da su muškarci koji su pili zeleni čaj, u čijem sastavu je bilo 136mg EGCG, izgubili dvostruko više telesne težine od placebo grupe, kao i četiri puta više stomačnog sala u periodu od tri meseca. Količina EGCG u zelenom čaju varira, ali u proseku čaj za kuvanje sadrži 25 – 86mg po porciji. Ako želite više EGCG, onda se opredelite za mača zeleni čaj; mača u prahu može da sadrži i 137 puta više ovog jedinjenja. Upravo je to razlog zbog koga je zeleni čaj jedan od najboljih čajeva za mršavljenje.

Ulong čaj

Ovaj tradicionalni kineski napitak bogat antioksidantima ne samo da drži pod kontrolom nivo holesterola i pospešuje varenje, već može i da ubrza metabolizam. Kao i zeleni čaj, ulong je prepun katehina, koji pospešuju mršavljenje tako što poboljšavaju sposobnost organizma da metaboliše masti. Kineska 6-tonedeljna studija otkrila je da su učesnici koji su redovno pijuckali čaj, nedeljno gubili 450g!
Mate čaj

Ovaj čaj je poznat po svojim termogenim efektima – što znači da uključuje mehanizam sagorevanja kalorija u organizmu – a može i da pospeši mršavljenje poboljšavanjem insulinske osetljivosti.

U jednoj studiji učesnici su podeljeni u dve grupe. Jedna grupa je dobijala placebo 60 minuta pre treninga, dok je druga grupa uzimala kapsule sa 1.000mg mate čaja. Istraživači su otkrili da su oni koji su dobijali biljku povećali korisno delovanje treninga na metabolizam.

Čaj od godži bobica

Suve godži bobice mogu da budu obavezan artikal u svakoj prodavnici zdrave hrane. Lycium barbarum, biljka sa koje se prikupljaju godži bobice, tradicionalna je azijska lekovita terapija za dijabetes i druge bolesti, ali uz to pospešuje i mršavljenje.

U naučnoj studiji, učesnici su nakon obroka dobijali ili jednu dozu L. barbaruma ili placebo. Istraživači su otkrili da je nakon jednog sata od uzimanja doze, godži grupa sagorevala kalorije za 10% brže od placebo grupe. Ovo dejstvo trajalo je i do 4 sata.

Pomešajte čaj od godži bobica sa zelenim čajem, da dodatno sagorevate kalorije.
Čaj od gotu kola oraha

Kada je u pitanju količina kofeina veća od one koju sadrži šolja kafe – ovi čajevi će odagnati svaku jutarnju pospanost – a vaš metabolizam podesiti na žestoko sagorevanje. U studiji objavljenoj u Američkom žurnalu kliničke ishrane, izmereno je ubrzanje metabolizma za 3 – 4% i kod mršavih i kod gojaznih učesnika, i to samo nakon jedne doze od 100mg kofeina.

Mada ishrana ima veću ulogu od vežbi, fizička aktivnost ipak koristi mršavljenju, na primer, sagorevanjem kalorija, razvijanjem nemasnog mišićnog tkiva koje sagoreva masti i oživljavanjem metabolizma. Međutim, kada se vežbe kombinuju sa čajem, onda su još bolje u borbi protiv sala.

U skorašnjoj 12-tonedeljnoj studiji učesnici koji su svakodnevno pili 4 – 5 šolja zelenog čaja zajedno sa 25-minutnim znojenjem, u proseku su gubili 900g više od učesnika koji su vežbali, ali nisu pili čaj. Izgleda da bi zeleni čaj mogao da bude jedini napitak koji vam je potreban pre treninga!

Vežbanje je esencijalni deo svakog plana mršavljenja, ali bolovi i oporavak od intenzivnog treninga mogu da drže ljude van teretane duže nego što bi to želeli. I tu na scenu stupa zeleni čaj; brazilski naučnici su otkrili da su učesnici studije koji su svakodnevno konzumirali 3 šolje napitka, tokom nedelju dana, imali manje markera ćelijskih oštećenja izazvanih naprezanjem tokom vežbanja. Dakle, dobro je popiti šolju zelenog čaja pre i posle vežbanja.


Reklame

Povezane teme

KETO DIJETA – DA LI ZAISTA DELUJE?: SVE ŠTA TREBA DA ZNATE O OVOM NAČINU MRŠAVLJENJA KOJI JE U TRENDU

KETO DIJETA – DA LI ZAISTA DELUJE?: SVE ŠTA TREBA DA ZNATE O OVOM NAČINU MRŠAVLJENJA KOJI JE U TRENDU

Keto dijeta je osvojila svet kao čudesna dijeta za mršavljenje, ali to je medicinska dijeta sa kojom ne treba eksperimentisati. Pročitajte savete stručnjaka pre nego što krenete sa ovom popularnom dijetom....

ZDRAV GUBITAK TEŽINE - NAJČEŠĆE POSTAVLJANA PITANJA I ODGOVORI

ZDRAV GUBITAK TEŽINE - NAJČEŠĆE POSTAVLJANA PITANJA I ODGOVORI

Pored opšteg boljeg osećaja, bolje pokretljivosti, manje umora, manje zadihanosti pri naporu, neki drugi pokazatelji zdravlja značajno će se poboljšati...

DASH – DA LI JE OVO ZAISTA NAJBOLJA DIJETA NA SVETU?

DASH – DA LI JE OVO ZAISTA NAJBOLJA DIJETA NA SVETU?

Osigurajte ravan stomak za samo 2 nedelje, uz pomoć zdrave ishrane koju preporučuju lekari. Koliko ste puta započeli dijetu, ali ste se nakon nekoliko dana osećali toliko umorno i mrzovoljno da ste odustali? Niste jedini......

KAKO TRAJNO SMRŠATI?

KAKO TRAJNO SMRŠATI?

Gojaznost je hronična bolest koja zahteva sistematski tretman, odlučnost i dobru saradnju između pacijenta i terapeuta. Gojaznost je bolest načina života. Stoga je u lečenju gojaznosti prva i osnovna mera promena nezdravog načina života u zdrav.......

UKLANJANJE TOKSINA IZ ORGANIZMA ZA 48 SATI

UKLANJANJE TOKSINA IZ ORGANIZMA ZA 48 SATI

Podarite svom telu brzo pročišćavanje jednostavnom dvodnevnom detoksikacijom Vani Hari-ja, koja obiluje hranom koja će pokrenuti vaše sisteme za eliminaciju otpada i toksina......

NAJBOLJI ČAJEVI ZA UBRZANJE METABOLIZMA I MRŠAVLJENJE

NAJBOLJI ČAJEVI ZA UBRZANJE METABOLIZMA I MRŠAVLJENJE

Šta zeleni čaj čini tako dobrim za ubrzavanje metabolizma? Ovaj napitak sadrži katehine, vrstu antioksidanata, koji pokreću oslobađanje masti iz ćelija masnog tkiva i ubrzavaju učinak jetre pri njihovom pretvaranju u energiju......

NAJBOLJI VODIČ KROZ DIJETE

NAJBOLJI VODIČ KROZ DIJETE

Neke dijete obećavaju gubitak kilograma, dok druge tvrde da će vam pomoći da živite duži, zdraviji život. Najpopularnije od njih stavili smo pod mikroskop: koja nauka stoji iza pomenutih dijeta i koja će vam najviše odgovarati?...

5 ZNAKOVA DA NE JEDETE DOVOLJNO PROTEINA

5 ZNAKOVA DA NE JEDETE DOVOLJNO PROTEINA

Takozvana piramida zdrave hrane je poslednjih godina počela da se menja. Stručnjaci poručuju da jedemo previše ugljenih hidrata i prostih šećera i zbog toga se debljamo, a sve više shvataju važnost dovoljnog unosa belančevina u svakodnevnu prehranu...

KOJE NAMIRNICE NAM UNIŠTAVAJU IMUNI SISTEM?

KOJE NAMIRNICE NAM UNIŠTAVAJU IMUNI SISTEM?

Dolaskom hladnijeg i tmurnijeg vremena, počinje i sezona gripa i prehlada. Kako biste izbegli dosadnu prehladu, vreme je da ojačate imunitet, a to je najbolje učiniti pravilnim izborom hrane. Međutim, da li znate koje namirnice treba izbegavati......

NAJBOLJE DIJETE ZA MRŠAVLJENJE PO IZBORU STRUČNJAKA

NAJBOLJE DIJETE ZA MRŠAVLJENJE PO IZBORU STRUČNJAKA

Osnovna ideja volumetrijske dijete je prilično jednostavna: ljudi vole da jedu i ako mogu da biraju između manjeg i obilnijeg obroka, obično će odabrati obrok s više hrane, zbog čega mnoge dijete koje u osnovi nemaju hranu ne uspevaju......

DA LI STE FINO POPUNJENI NA NEZGODNIM MESTIMA? KONAČNO, VREME JE ZA DIJETU

DA LI STE FINO POPUNJENI NA NEZGODNIM MESTIMA? KONAČNO, VREME JE ZA DIJETU

Postoje dve osnovne vrste gojaznosti: potkožna i visceralna. Ovaj poslednji tip poznat je i kao centripetalni tip gojaznosti (naslage masti su uglavnom lokalizovane na stomaku, a samim tim i duž organa i organa unutar trbušne šupljine......

15 ZDRAVIH MEĐUOBROKA KOJE TREBATE UVEK IMATI NA POSLU

15 ZDRAVIH MEĐUOBROKA KOJE TREBATE UVEK IMATI NA POSLU

Najčešće i jedno od najboljih rešenja za međuobrok svakako su orašasti plodovi. Odaberite bademe, lešnike, orahe, pistaće ili koje god najviše volite i za međuobrok posegnite za njima. Puni su proteina i zdravih masti te dobro zasite......

ŠTA JE GLIKEMIJSKI INDEKS?

ŠTA JE GLIKEMIJSKI INDEKS?

Krompir, beli pirinač, kornfleks i jutarnje cerealije, džemovi, med itd. zauzimaju visoki broj glikemijskog indeksa. Sa druge strane pasulj, crveni krompir, integralni pirinač i testenina od celog zrna su primer niže-glikemičkih namirnica......

NAJPOPULARNIJE DIJETE - PREDNOSTI I MANE

NAJPOPULARNIJE DIJETE - PREDNOSTI I MANE

Kada čuju da za samo sedam dana mogu da izgube i do 10 kilograma, i ne čudi što se mnogi ljudi pridržavaju ove stroge, niskokalorične dijete. Jednostavno se drži pošto je potrebno jesti čorbu od kupusa nekoliko puta dnevno......

ISHRANA DECE

ISHRANA DECE

Iako većina dece unosi dovoljnu količinu gvožđa svakodnevno, postoje izuzeci. Posebno je veliki rizik za devojke u adolescenciji, koje uglavnom ne mogu da se nose sa gubitkom gvožđa, koji je uzrokovan posebno zbog menstrualnog ciklusa......