Neke dijete obećavaju gubitak kilograma, dok druge tvrde da će vam pomoći da živite duži, zdraviji život. Najpopularnije od njih stavili smo pod mikroskop: koja nauka stoji iza pomenutih dijeta i koja će vam najviše odgovarati?
KETO DIJETA
VEOMA VISOKO-MASNA, VRLO NISKO-UGLJENIČNA DIJETA ZA GUBLJENJE TEŽINE.
Šta predstavlja? Od 70 do 90 procenata kalorija dolazi iz masti, a samo 10 procenata ili manje iz ugljenih hidrata. Keto obrok može biti šnicla i salata, to je sve. Zabranjeni su pirinač, testenine, hleb i skrobno povrće (krompir, grašak, kukuruz), zajedno sa mlekom i većinom voća (sa izuzetkom „dozvoljenog“ voća sa niskim sadržajem ugljenih hidrata, poput bobica). Mesa i druge hrane sa visokim udelom masti ima puno.
Šta se dešava u organizmu? Ova dijeta vas dovodi u stanje ketoze, gde vaše telo sagoreva masti umesto ugljenih hidrata radi energije.
PREDNOSTI: Možete brzo da smršate, a fanovi kažu da nisu gladni - stanje pseudo gladovanja pokreće hormone koji neutrališu osećaj gladi.
MANE: Veliki deo početnog gubitka kilograma predstavlja voda. „Za svaki gram pojedenih ugljenih hidrata izgubi se tri grama vode“, kaže nutricionistkinja Kristine Clark. Gubitak vode i elektrolita takođe može povećati rizik od dehidracije, što doprinosi „keto gripu“ koji neki dobiju prilikom početka primenjivanja. „Mučiće vas glavobolja, bol u mišićima i zatvor, a osećaćete se neraspoloženo i umorno“, kaže ona. Verovatno će vam trebati dijetetski suplementi za sve vitamine i minerale koje ne unosite, što povećava troškove, kao i rizik od zdravstvenih problema.
PALEO DIJETA
HRANITE SE KAO ŠTO SE MISLI DA SU SE HRANILI NAŠI PRECI KOJI SU LOVILI I SAKUPLJALI HRANU – DAKLE, SAMO HRANA NAĐENA U PRIRODI, A NIŠTA UPAKOVANO, OBRAĐENO ILI UZGOJENO NA FARMI.
Šta predstavlja? Stroga Paleo dijeta sadrži meso (po mogućnosti divljač), ribu, jaja, orahe i divlje bilje, bez prerađene hrane, šećera, soli, mlečnih proizvoda, žitarica, mahunarki i malo skrobnog povrća. Teorija kaže da je većina naših savremenih zdravstvenih tegoba (karcinom, dijabetes, bolesti srca) nastala kada smo počeli da se bavimo poljoprivredom.
Šta se dešava u organizmu? Izbegavanje prerađene hrane automatski vas štedi od rolokostera sa šećerom u krvi od rafinisanih ugljenih hidrata i slatkiša, a unos manje količine natrijuma može da znači niži krvni pritisak. Konzumacija samo cele hrane „može pomoći pri gubitku kilograma, kao i pri smanjenju rizika od hroničnih bolesti“, kaže nutricionistkinja Jaclyn London.
PREDNOSTI: Fokus na svežim proizvodima donosi puno bodova. Možete da jedete koliko god želite dozvoljene hrane. Ograničene studije su potvrdile da ljudi mogu izgubiti kilograme tokom Paleo dijete. Jedna je otkrila da su žene izgubile značajnu masnu masu i obim struka i spustile nivo triglicerida za šest meseci, iako su deo težine povratile kasnije.
MANE: Izbegavanjem celih žitarica i mahunarki, preskačete vitamine i fitohemikalije, potencijalno povećavajući rizik od srčanih bolesti, karcinoma i dijabetesa, kaže Jaclyn, dok izbegavanjem mlečnih proizvoda izostavljate proteine i kalcijum.
CELIH 30
ELIMINACIONA DIJETA KOJA TRAJE MESEC DANA.
Šta predstavlja? Tokom 30 dana izbacujete iz ishrane dodate šećere, žitarice, mlečne proizvode, alkohol, pekarske proizvode i mahunarke; onda vraćate jednu po jednu grupu, kao način da „resetujete” svoje zdravlje.
Šta se dešava u organizmu? Eliminacione dijete koriste lekari za dijagnozu intolerancije na hranu jer pomažu u identifikovanju onoga što može uzrokovati nelagodu ili simptome slične alergiji dok vi obraćate pažnju na to kako se osećate kada vraćate grupu hrane.
PREDNOSTI: Zagovornici smatraju da mršave, imaju više energije i/ili poboljšavaju raspoloženje, ili jednostavno uživaju u tome što su svesni šta jedu.
MANE: Ne postoje nezavisne studije o CELIH 30 i kako ona utiče na dugoročno zdravlje i gubitak težine, ali je vrlo restriktivna, što nikada nije dobro, kaže nutricionistkinja Kristine Clark.
VEGANSKA DIJETA
SLEDBENICI NE JEDU NIJEDNU NAMIRNICU KOJA SE DOBIJA OD ŽIVOTINJA, UKLJUČUJUĆI JAJA, MLEČNE PROIZVODE ILI ČAK MED
Šta predstavlja? Mnogi vegani odlučuju da se hrane na ovaj način ili zbog dobrobiti za životinje ili iz ekoloških razloga.
Šta se dešava u organizmu? Izbacivanjem mesa i mlečnih proizvoda možete konzumirati manje kilodžula koji potiču od zasićenih masti, kaže Jaclyn London. Takođe, možete da dodate više hrane bogate vlaknima u svakodnevne obroke, što pomaže vašem srcu i probavi.
PREDNOSTI: Kada se pravilno izvede (puno voća, povrća, orašastih plodova, žitarica i mahunarki), veganska dijeta sadrži puno vitamina i fitohemikalija i malo zasićenih masti. To znači niže stope srčanih bolesti, nekih karcinoma i dijabetesa.
MANE: Uravnotežena ishrana, kada ste vegan, može od vas zahtevati puno planiranja kako biste dobili hranljive sastojke koji su vam potrebni - posebno vitamine B12 i D i omega-3 masne kiseline, kaže Jaclyn.
Veganska dijeta, bogata povrćem, mahunarkama (poput leblebija u humusu), kao i voćem, orašastim plodovima i žitaricama, bogata je vitaminima, a sadrži malo zasićenih masti. Američko istraživanje je pokazalo da ljudi imaju tendenciju mršavljenja kada su na ovoj dijeti.
Sve je više naučnih dokaza da isprekidani post može da pomogne pri gubitku kilograma, kontroli dijabetesa, pa čak i u zaštiti zdravlja mozga.
ISPREKIDANI POST
UNOS VRLO MALO KALORIJA TOKOM CELOG DANA ILI U JEDNOM DELU DANA
Šta predstavlja?? Jedna od najpopularnijih varijacija isprekidanog posta je plan 5:2 - jedete normalno pet dana u nedelji, a zatim u ostala dva dana ograničite unos hrane na oko 2000 kJ (500 kalorija).
Šta se dešava u organizmu? Sve je više naučnih dokaza koji pokazuju da post može poboljšati vaše zdravlje, od pomoći pri gubitku kilograma, do zaštite zdravlja vašeg mozga, pa čak i poboljšanja kontrole dijabetesa.
PREDNOSTI: Post se fokusira na to kako jedete, a ne na ono što jedete, tako da manje predstavlja „dijetu“, a više način života.
MANE: Neki se osećaju zakinutim u danima posta, a „kao na gozbi“ u ostalim danima, nadoknađujući svaki deficit kilodžula. Rizici uključuju umor i nizak nivo šećera u krvi u danima posta, kaže nutricionistkinja Jaclyn London, a neke dnevne lekove treba uzimati sa hranom, pa bi dijabetičari trebalo da je izbegavaju. „Svako bi trebalo da se još jednom konsultuje sa svojim lekarom pre početka,“ dodaje ona.
DASH
SKRAĆENICA ZA DIJETETSKI PRISTUPI ZA ZAUSTAVLJANJE HIPERTENZIJE
Šta predstavlja? Dijeta sa ograničenjem unosa soli - razvijena da bi se suprotstavila visokom krvnom pritisku – stavlja akcenat na voće, povrće i integralne žitarice i uključuje mlečne proizvode sa malo masti ili nemasne mlečne proizvode, uz slatkiše u umerenim količinama.
Šta se dešava u organizmu? DASH obiluje hranom sa mineralima povezanim sa regulacijom krvnog pritiska, dok izbacuje so. Smanjivanje količine natrijuma optimizuje protok krvi kroz telo, dok antioksidanti koje grickate rade na zaštiti od bolesti.
PREDNOSTI: DASH je jednostavno primenjivati, jer koristi svakodnevnu hranu i nije previše restriktivan. Plan se lako može promeniti za mršavljenje (jedna studija je pokazala da se u proseku gubi 1,4 kg tokom osam do dvadeset četiri nedelje).
MANE: Nema, osim akovam nije mrsko da pratite i brojite. „Ova dijeta ima specifične prehrambene ciljeve i obroke, što nekima može predstavljati razlog za neprimenjivanje“, kaže Jaclyn London.
MEDITERANSKA DIJETA
STIL ISHRANE KOJI ODRAŽAVA TRADICIONALNU ISHRANU STANOVNIKA KOJI ŽIVE OKO SREDOZEMSKOG MORA
Šta predstavlja? Mediteranska dijeta naglašava zdrave masti u hrani poput orašastih plodova, maslina i biljnih ulja; plodova mora; mahunarki poput leblebija, pasulja i sočiva; voća i lisnatog zeleniša; i celih žitarica. Možete čak i dnevno popiti čašu vina. Preporučuju se skromne količine mlečnih proizvoda, ali crveno meso je ograničeno.
Šta se dešava u organizmu? Budući da obiluje svežim proizvodima, integralnim žitaricama i zdravim mastima, dobićete puno vitamina B za energiju, kao i antioksidanse koji se bore protiv bolesti, kaže Jaclyn. Mnoge namirnice koje ćete uneti u organizam povezane su sa poboljšanim zdravljem srca i smanjenim rizikom od hroničnih bolesti.
PREDNOSTI: Podaci pokazuju da ljudi koji jedu mediteransku hranu žive duže i zdravije. Jedno veliko istraživanje pokazalo je da žene koje su jele na ovaj način imaju 46 procenata veće šanse za starenje bez ozbiljnih hroničnih bolesti ili značajnih oštećenja zdravlja mozga. Obilje hrane bogate vlaknima podržava zdravlje creva i može vam pružiti osećaj zadovoljstva, što je važno kada pokušavate da smršate.
MANE: Nema ih, kaže Jaclyn - samo navalite na povrće, ali lakše sa pršutom! „To je način života, a ne dijeta“, kaže ona.