5 mitova o gubljenju kilograma | Zdravlje i prevencija, dijeta i nutricionizam, magazin
DIJETA & NUTRICIONIZAM

15 Sep 2020

5 MITOVA O GUBLJENJU KILOGRAMA

Pokušajte voditi računa o broju kalorija koje unosite nakon vežbanja. Izbegavajte mešanje gladi sa žeđu; potrebno je biti dobro hidriran, ali uvek i imati zdravu užinu uz sebe...

Ono što se može ili ne može učiniti u bitci protiv viška kilograma:

Postoji mnoštvo proizvoda i programa koji nude pomoć ljudima da smršaju. Amerikanci troše više od 60 milijardi USD godišnje na sve živo što može pomoći da smršaju – od članstva u teretanama do dijetalne sode, podatak je koji je objavila istraživačka kompanija Marketdata Enterprises. Ali uprkos trošenju ovolikog novca, broj gojaznih ljudi u Americi kontinuirano raste. Zašto? Delimično zbog postojanja pojedinih mitova na temu gubljenja telesne mase. Evo prave istine o 5 takvih mitova.
MIT 1: Doručak je veoma važan ako želite da izgubite kilograme.

Prava istina: Ne morate doručkovati da biste izgubili na težini. Dok neke studije tvrde da su ljudi na dijeti a koji su konzumirali doručak, bili uspešniji u mršavljenju, ispostavilo se da je to istraživanje bilo delo uglavnom proizvođača žitarica, kaže Krista Varady, vanredni profesor ishrane na Univerzitetu Illinois u Čikagu. Kada su istraživači sa nekoliko univerziteta posmatrali 283 ljudi podvrgnutih dijetalnoj ishrani tokom 4 meseca, nisu primetili nikakvu značajnu razliku po pitanju gubitka težine kod onih koji su doručkovali i onih koji nisu. „Ne postoji pouzdan podatak koji pokazuje da je preskakanje doručka loše za vas“ kaže Varady.

Savet: Ako pokušavate da smršate i ne doručkujete redovno, držite nutritivne grickalice kao npr. koštunjave plodove pri ruci u slučaju da ogladnite pre ručka. To će vas sprečiti da se odlučite za fast food, kaže Rebecca Blaylock, nutricionista na “Univerzitetu medicinskih nauka u Arkanzasu”.
MIT 2: Možete smršati konzumirajući svu hranu koju volite, sve dok kontrolišete koliko kalorija unosite.

Prava istina: Nasuprot široko rasprostranjenom mišljenju da telo metabolizuje svu hranu na isti način, zapravo je istina da specifična hrana koju unosimo veoma utiče na to koliko kalorija sagorevamo, kaže David Ludwig, autor dela „Uvek gladan?“ (Always hungry?) U nedavnoj studiji je, zajedno sa svojim kolegama, otkrio da ljudi koji jedu hranu sa niskim nivoom ugljenih hidrata, sagorevaju oko 325 kalorija više tokom dana nego oni koji su na ishrani sa niskim nivoom masnoće; govorimo o hrani sa istim brojem kalorija, ali koja sadrži više ukupnih i obrađenih ugljenih hidrata. Ludvig objašnjava da rafinisani ugljeni hidrati, kao što su oni u kolačima ili tortama, utiču da se glukoza u krvi uzburka, čime automatski pankreas dobija signal za veću proizvodnju insulina.  Tada insulin pokreće masne ćelije da čuvaju kalorije, sprečavajući njihovo pretvaranje u „gorivo“.

Savet: Veoma je pametno zameniti kalorije iz obrađene hrane koja sadrži visok nivo uglenih hidrata  kalorijama koje postoje u hrani koja sadrži visok nivo zdravih masnoća, kao što su orasi, maslinovo ulje, avokado, punomasni mlečni proizvodi. Na taj način ćete smanjiti nivo insulina, nećete biti gladni i masne ćelije će brže vraćati kalorije u krv, gde će one biti korišćene kao gorivo, potrebno za rad vašeg tela.
MIT 3: Više kalorija sagorevamo kada vežbamo, tako da slobodno možemo jesti više.

Prava istina: Delimično. Fizičkim vežbama se kalorije zaista sagorevaju, ali nas isto tako mogu učiniti više gladnima. „Mi to nazivamo halo efekat; ljudi vežbaju i osećaju se odlično zbog toga, ali na kraju sebe nagrade hranom“ kaže Brooklyn Pyburn, redovni nutricionista na Univerzitetu medicinskih nauka u Arkanzasu. Vežbanje je zdravo za celokupni organizam i zdravlje, ali „osnovni način za gubljenje kilograma je ipak smanjeni unos hrane“ kaže Varady.

Savet: Pokušajte voditi računa o broju kalorija koje unosite nakon vežbanja. Izbegavajte mešanje gladi sa žeđu; potrebno je biti dobro hidriran, ali uvek i imati zdravu užinu uz sebe.
MIT 4: Treba da unosite isti broj kalorija svaki dan ukoliko želite da izgubite na težini.

Prava istina: Zapravo, menjanje broja kalorija koje unosimo svaki dan, može pomoći u smanjivanju telesne težine. Studije su pokazale da ljudi mogu izgubiti isti broj kilograma povremenim postom, jednako kao umerenim smanjivanjem broja kalorija tokom dana. Osim konzumiranja smanjenog broja kalorija, na pojavu gladi možete uticati i smanjenim unosom hrane određenim danima u nedelji. „Ljudi su toliko uzbuđeni kada se bliži dan kraja posta; pred kraj posta, sanjaju kako će sebi spremiti obilan doručak i da će sada biti u stanju da pojedu samo polovinu istoga“ kaže Varady.  Studije su pokazale da se ljudi obično ne prejedaju u danima nakon posta, tako da ova strategija gubljenja kilograma jeste funkcionalna.

Savet: Ako ste zainteresovani da isprobate ovu metodu sa uvođenjem posnih perioda, ali ste zabrinuti da bi to bilo preteško za vas, pokušajte ograničiti unos kalorija jedan dan u nedelji kako biste proverili da li vam to pomaže da izgubite kilograme.
MIT 5: Obrok kasno noću vodi ka povećanju telesne težine.

Prava istina: Ne uvek. Uveče možete jesti sve dok se količina kalorija uklapa u vaš plan ukupnog dnevnog broja kalorija koju unosite u svoj organizam. „To što ćete zaspati punog stomaka ne znači da će ono što ste pojeli automatski biti pretvoreno u masne naslage“ kaže Piburn. Međutim, ako unosite više kalorija od predviđenog broja - npr. sedeći kasno uveče ispred TV-a, grickajući čips – vrlo je verovatno da ćete dobiti koji kilogram viška.

Savet: Ako rano večerate i ogladnite pre odlaska u krevet, pokušajte smanjiti podnevnu ili popodnevnu užinu, tako da možete uživati u noćnom obroku, kao što su kriške jabuke sa buterom od kikirikija.

Određene studije, koje su prijavile veći procenat gubitka kilograma kod ljudi koji doručkuju, sprovedene su od strane proizvođača žitarica.


Reklame

Povezane teme

5 ZNAKOVA DA JE VAŠEM TELU POTREBNO VIŠE VLAKANA

5 ZNAKOVA DA JE VAŠEM TELU POTREBNO VIŠE VLAKANA

Čak i ako nemate zatvor, Vašim crevima je možda ipak potrebno više dijetetskih vlakana kako bi Vam pomogla da zaštitite svoje telo....

KAKO DO PERSONALIZOVANOG PLANA ISHRANE ZA DOBRO ZDRAVLJE? NUTRIGENETIKA I GI EFFECTS (MIKROBIOTA)

KAKO DO PERSONALIZOVANOG PLANA ISHRANE ZA DOBRO ZDRAVLJE? NUTRIGENETIKA I GI EFFECTS (MIKROBIOTA)

Danas, u moru raznovrsnih dijeta i fitnes trendova, biranje pravog lifestyle-a postaje veliki izazov. Da li odabrati Mediteransku, Atkinsonovu, Paleo ili Keto dijetu?...

KONTROLIŠITE UNOS: OVO VOĆE I POVRĆE, IAKO JE ZDRAVO, POVEĆAVA NIVO ŠEĆERA U KRVI

KONTROLIŠITE UNOS: OVO VOĆE I POVRĆE, IAKO JE ZDRAVO, POVEĆAVA NIVO ŠEĆERA U KRVI

Dok su voće i povrće neke od najzdravijih namirnica, stručnjaci upozorava da određene vrste mogu povećati šećer u krvi....

ZDRAV GUBITAK TEŽINE - NAJČEŠĆE POSTAVLJANA PITANJA I ODGOVORI

ZDRAV GUBITAK TEŽINE - NAJČEŠĆE POSTAVLJANA PITANJA I ODGOVORI

Pored opšteg boljeg osećaja, bolje pokretljivosti, manje umora, manje zadihanosti pri naporu, neki drugi pokazatelji zdravlja značajno će se poboljšati...

NAMIRNICE KOJE KARDIOLOZI STROGO ZABRANJUJU

NAMIRNICE KOJE KARDIOLOZI STROGO ZABRANJUJU

Da bi srce bilo zdravo, veoma je važno paziti na ishranu i voditi računa o stilu života i navikama....

NAUKA O TELESNOJ MASNOĆI

NAUKA O TELESNOJ MASNOĆI

Mnogi od nas provode dosta vremena pokušavajući da se drže dijete i da je sprovode, ali malo dodatnog punjenja zapravo može predstavljati dobru stvar....

DIJETE U TRENDU U 2022. GODINI

DIJETE U TRENDU U 2022. GODINI

Na društvenim mrežama ćete verovatno naleteti na ove nove prehrambene pristupe. Dijetetičarka Melissa Meier opisuje njihovu vrednost....

PRIRODNI BENEFITI BELOG LUKA

PRIRODNI BENEFITI BELOG LUKA

Beli luk se u terapeutske svrhe koristi više od 5.000 godina. U stvari, korišćen je kao antiseptik tokom dva svetska rata!...

VAŠA NOVA PRAVILA U VEZI ISHRANE: 11 PAMETNIH NAČINA DA OSTANETE TANKI CEO ŽIVOT

VAŠA NOVA PRAVILA U VEZI ISHRANE: 11 PAMETNIH NAČINA DA OSTANETE TANKI CEO ŽIVOT

Jedna stvar koju smo naučili dok smo bili zatvoreni je da ponovo počnemo da kuvamo. (Pozdrav domaćem hlebu i toplim kolačićima iz rerne!). No ako su nasleđe izolacije širi struk i uske pantalone, tu smo da vam pomognemo......

ZAŠTO JE SAD NAJBOLJE VREME DA ZAPOČNETE DIJETU?

ZAŠTO JE SAD NAJBOLJE VREME DA ZAPOČNETE DIJETU?

Ako se vi, ili neko do koga vam je stalo, upuštate u gubitak kilograma, razumevanje fizioloških reakcija u organizmu na prekomerni unos kalorija može vam pružiti prednost da uspešno sprovedete svoju odluku....

10 RAZLOGA ZAŠTO SE SALO NA VAŠEM STOMAKU NE TOPI

10 RAZLOGA ZAŠTO SE SALO NA VAŠEM STOMAKU NE TOPI

Jednostavni ugljeni hidrati (kao oni u čipsu) i dodati šećer (npr. u zašećerenom piću) povećavaju šećer u krvi, što dovodi do stvaranja ogromnih količina insulina – hormona koji podstiče jetru na skladištenje masti na stomaku i kukovima......

13 SUPER MOĆNIH NAMIRNICA KOJE PRIRODNO SNIŽAVAJU KRVNI PRITISAK

13 SUPER MOĆNIH NAMIRNICA KOJE PRIRODNO SNIŽAVAJU KRVNI PRITISAK

Postoji razlog zbog kojeg su UN proglasile Međunarodnu godinu kinoe. Ova čitava žitarica sa velikom količinom proteina ima blag ali pun ukus orasa, sadrži mnogo fitonutrijenata koji štite zdravlje, zajedno sa velikom dozom magnezijuma......

10 NAJGORIH NAMIRNICA ZA VAŠU DECU

10 NAJGORIH NAMIRNICA ZA VAŠU DECU

Ako Vaše dete zaista treba nešto slatko nakon svakog obroka, dajte mu mešavinu bobičastog voća sa grožđem ili mu pripremite kolače ili sličan slatkiš, pomoću prirodnih sastojaka......

7 STVARI KOJE ĆE VAM SE DEŠAVATI AKO ZAPOČNETE BEZGLUTENSKU DIJETU

7 STVARI KOJE ĆE VAM SE DEŠAVATI AKO ZAPOČNETE BEZGLUTENSKU DIJETU

Hrana bez glutena ne znači hranu bez kalorija. Zapravo, mnoge verzije hrane bez glutena sadrže više kalorija, masti, šećera i natrijuma nego hrana sa glutenom, što se oseti u promeni ukusa i teksture koja se dešava kada se ukloni pšenica......

10 POGREŠNIH MITOVA O VEGETERIJANSKOJ ISHRANI

10 POGREŠNIH MITOVA O VEGETERIJANSKOJ ISHRANI

Iako trudnoća nije pravo vreme za eksperimentisanje sa ishranom, žena koja već upražnjava ishranu baziranu na biljkama, ima manje šanse da se prekomerno ugoji tokom trudnoće, čime se smanjuje rizik od gestacijskog dijabetesa i visokog krvnog pritiska...